CCR i-a netezit lui Iliescu drumul spre puscarie

Judecătorii Curții Constituționale au hotărât, cu majoritate de voturi, că articolul din Codul Penal prin care a fost înlăturată prescripția răspunderii penale pentru omor este perfect constituțional. Definitivă și general obligatorie, această decizie are efect, în primul rând, asupra foștilor comandanți ai pușcăriilor politice din vremea regimului comunist care, precum Alexandru Vișinescu și Ion Ficior sunt, deja, anchetați sub acuzația de genocid. Cei doi torționari nu sunt, însă, singurii afectați. Alt personaj, aproape la fel de odios, care va avea, cu siguranță, fiori de gheață pe șira spinării este Ion Ilici Iliescu. Iar asta dintr-un motiv simplu: efectele acestei ultime decizii pronunțate de magistrații constituționaliști se întind și asupra crimelor petrecute atât la Revoluția din Decembrie 1989 cât și la „Mineriada” din 13-15 iunie 1990. Crime cumplite care au pătat cu sânge nevinovat mâinile lui Iliescu și a tuturor acoliților pe care i-a adunat în jurul lui în urmă cu aproape un sfert de secol.

În mod cu totul neașteptat, la originea ei, decizia de ieri a CCR nu a avut legătură nici cu torționarii Ficioru și Vișinescu, nici cu „dosarele Revoluției”. Excepția respinsă, ieri, de Curtea Constituțională a fost invocată, pe 21 noiembrie, de către Nicolae Jr. Trebuian, un infractor altfel anonim care a negat constituționalitatea dispozițiilor art.125 alin.3 din Codul penal. Acest Trebuian fusese condamnat, în anul 2000 la o pedeapsă de șase ani de detenție pentru complicitate la tentativă de omor. Dar, după ce a fost încarcerat, o instanță din țară i-a aprobat o întrerupere a executării pedepsei de trei luni.

Odată lăsat în libertate, a dispărut fără urmă. Reîncarcerat abia peste câțiva ani, el a formulat o contestație la executarea pedepsei susținând că a fost prins după ce a intervenit prescripția executării pedepsei primite. Instanța i-a respins contestația, dar i-a admis excepția de neconstituționalitate. Exact aceasta este excepție soluționată de judecătorii de la CCR. Prin decizia lor, judecătorii CCR au stabilit că articolul din Codul Penal prin care a fost înlăturată prescripția răspunderii penale pentru omor este constituțional. Deși, aparent, nu avea nici o legătură cu crimele comise de către foștii torționari ori cu crimele Revoluției, admiterea excepției invocate de pușcăriașul Nicolae Jr. Trebuian, ar fi adus cu sine posibilitatea ca orice crimă, inclusiv cele menționate, să fie „prescrise“ la un moment dat. În acest context, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a arătat, la un moment dat că o eventuală admitere a unei excepții de neconstituționalitate a art. 125 din Codul Penal privind înlăturarea prescripției răspunderii penale pentru infracțiunile de omor ar putea bloca și „dosarele Revoluției“.

Citiți articolul integral aici.